САЩ остават ангажирани в мирния процес в Близкия изток след

...
 САЩ остават ангажирани в мирния процес в Близкия изток след
Коментари Харесай

САЩ остават ангажирани с близкоизточния мирен процес

 САЩ остават ангажирани в мирния развой в Близкия изток след решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Това съобщи непрекъснатият представител на Вашингтон в Организация на обединените нации Ники Хейли пред останалите членове на Съвета за сигурност на организацията, съобщи Франс прес.
" Разбирам, че смяната е сложна за другите членове на интернационалната общественост. Но нашите дейности целят да се реализира прогрес на идеята на мира. Ние желаеме едно контрактувано по пътя на договарянията съглашение и господин Тръмп не е дефинирал позиции по отношение на рамките или границите ", сподели Хейли.

Тя сподели, че статуквото е непокътнато на светите места в Йерусалим и добави, че Съединени американски щати не се стремят да трансформират каквито и да е договорености по отношение на светите места в града, включително и за Храмовия рид. Тя напомни, че в изказването си в сряда Тръмп е призовал за опазване на съществуващото статукво, съобщи ТАСС.

Хейли сподели, че Съединени американски щати са единствените вероятни медиатори за разрешаването на спора в Близкия изток, добавя Франс прес.

Администрацията на Тръмп работи по нов кротичък проект за Близкия изток, само че Хейли не даде детайлности, добавя Асошиейтед прес. Постоянният представител напомни, че минали израело-палестински съглашения са били подписвани на моравата в Белия дом и че в случай че бъде реализирано ново съглашение, има добра опция то да бъде подписано също на това място, тъй като Съединени американски щати се употребяват с доверието и на двете страни.

 Хейли прикани всички страни да смекчат изказванията и дейностите си в идните дни и добави, че тези, които употребяват изказването на Тръмп за Йерусалим като предлог за принуждение, ще покажат, че те са несъответствуващи сътрудници за мира.

Заседанието на Съвета за сигурност бе незабавно свикано от Швеция, Франция, Италия, Англия, Боливия, Уругвай, Египет и Сенегал. Някои от тези страни, по-специално Швеция, Египет и Боливия, считат, че американското решение нарушава резолюциите на Организация на обединените нации, отбелязва Франс прес.

" Става дума за нарушение на интернационалната легитимност ", акцентира непрекъснатият представител на Египет Амр Абутала, говорейки за Йерусалим като за град под окупация.

Руският непрекъснат представители Василий Небензя и английският непрекъснат представител Матю Райкрофт приканиха страните за въздържаност. Небензя напомни, че няма опция на решението с две страни. Френският непрекъснат представител Франсоа Делатр акцентира, че без съглашение за Йерусалим няма да има спокойно съглашение.

Той сподели, че историческата и религиозната значителност на града го вършат един от ключовете към решението на израело-палестинския спор, само че също и към запазването на районната и интернационална непоклатимост. 

Италианският непрекъснат представител Себастияно Карди акцентира, че Италия ще резервира посолството си в Тел Авив. Уругвайският му сътрудник Елбио Росели загатна за фантазията на Джон Ленън за международен мир и сподели, че се надява тя да може да се приложи и в Близкия изток.

В началото на съвещанието специфичният координатор на международната организация за близкоизточния кротичък развой Николай Младенов сподели, че Организация на обединените нации е " извънредно обезпокоена от рисковете от ескалация на насилието " след решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да признае едностранно Йерусалим за столица на Израел.

Същевременно основният палестински договарящ Саеб Еракат сподели пред телевизия Ал Джазира, че палестинците няма да приказват със Съединени американски щати, до момента в който Тръмп не промени решението си за Йерусалим, съобщи Ройтерс.

 
По публикацията работи: Деляна Петкова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР